Kiitos raviväelle

ROVANIEMEN RAVIRATA TAHTOO KIITTÄÄ EILISESTÄ RAVIPÄIVÄSTÄ (28.3.2021) RAVIVÄKEÄ.

Jo maanantai-iltana radan portit sulkeutuivat harjoitusajolta, joka tietysti vaikeutti omalta osaltaan paikallisten kilpahevosten viimeistelyjä sunnuntaisiin koitoksiin. Heti alettiin konsultoida tilannetta eteenpäin, jotta saataisiin näkökulmaa ja apuja toimiin, joita kavioura ravipäivältä vaatisi.

Ratamestarin työt lähtivät käyntiin jo alkuviikosta ja työmäärä karttui loppuviikkoa kohden, sillä sääolosuhteet olivat jäiselle talviradalle erittäin kriittiset.  Poikkeuksellisen lämpimästä maaliskuun viikosta aiheutui kasvanut riski ravien ajamiselle ja raviradan kunnolle. Tässä vaiheessa oltiin jo ehditty ajatella muun muassa ravien siirtoa toiselle radalle, mutta sitä kartoittaessa se ei olisi onnistunut läheisille radoille.

Erinäisten toimenpiteiden kautta pyrittiin saamaan rata kilpailukuntoiseksi; odotettiin torstai-perjantai välistä yötä, jolloin toivonkipinä alkoi loimuamaan ja radalle pystyttiin tekemään konkreettisia töitä yöpakkasen ansiosta. Perjantaina tehtiin päätös ravien aikaistamisesta kahdella tunnilla, jolla radan kestävyyttä pyrittiin varmistamaan. Haasteita pohjoisella ravialueella luovat pitkät välimatkat, joiden vuoksi ravipäivään valmistautuminen tulee aloittaa varhain. Lisäksi kesäaikaan siirtyminen ja yhden tunnin katoaminen päivästä vaativat raviväeltä ponnistuksia. Ymmärrystä ei kuitenkaan puuttunut ja aikataulun muuttuminen ei saanut ravikansaa synkistymään.

Raveja edeltävä yö oli monelle kuitenkin pitkä kellojensiirrosta huolimatta; ratamestari ja monet talkoolaiset antoivat aikansa sille, että kavioura olisi olosuhteisiin nähden mahdollisimman vankka ja hyväkuntoinen. Yön aikana rata avattiin ja pinnat muuttuivat, sisäradat olivat hiekalla ja ulkoradat jäällä. Muutoksista pyrittiin tiedottamaan mahdollisimman varhain, mutta ennen aamua kaviouran tilannetta ei voitu kuin arvailla. Tieto radan muutoksista ei saanut hevosihmisiä herpaantumaan, vaan raveihin saavuttiin 121 hevosen voimin.

Rata kesti hyväkuntoisena kaikki 11 lähtöä ja kaksi koelähtöä. Kaviouraa tarkasteltiin koko ravien ajan ja sen kuntoa pidettiin yllä työn ja konsultoinnin avulla. Kuskit ja valmentajat olivat tyytyväisiä radan kuntoon ja ravipäivä sai positiivista palautetta koko raviväeltä.

Tahdomme kiittää raviväkeä joustavuudesta ja siitä kovasta työstä, mitä ravien eteen on jouduttu tekemään. Ravikansa on periksiantamaton ja yhdessä pystymme tekemään upeita ravipäiviä lisää.

Kiitos

Talkoolaiset ja toimihenkilöt, harrastajat, yhteistyökumppanit, hevosenomistajat, valmentajat, sekä ohjastajat.