Rovaniemen 21.5. ravien vihjeet

Raviurheilua Suomen huipulta!

 

Rovaniemen kausi jatkuu lauantaina kello 18.00 alkavilla saunaraveilla. Toto4-pelissä on mukana viime kauden sensaatio Pärttyl, joka kohtaa kuitenkin todella kovia haastajia. Sanna Loukusan tallin toinen Toto4-suosikki Blaze Beluga saa sekin juosta tosissaan menestyksensä eteen. Kemijärvelle muuttanut Smurfiina aloittaa Sanna Palosaaren valmennuksesta. Tervetuloa seuraamaan raviurheilua Suomen huipulta!

Lähtö 1

3 FRIIDULI on illan avauslähdössä vahvoilla. Se oli pitkään voitossa kiinni jo Torniossa, mutta kantaan edennyt Mäntyrinteen Veto ohitti Friidulin pätkällä viimeisellä takasuoralla, eikä sitten enää paikastaan luopunut. Friiduli voi mennä taas selvän askeleen eteenpäin, jolloin sen ykkössija olisi jopa todennäköinen.

6 ATAKKI on tosin nyt 20 metriä lähempänä starttihetkellä, jonka vuoksi Friidulilla ei ole varaa ainakaan laukkaan. Atakki kipusi Torniossa mukavasti totosijalle, ja teki toistaiseksi uransa parhaan suorituksen. Mikäli joku muu vie lähdön voiton, voidaan puhua isosta yllätyksestä. Maininnan ansaitsee 2 SIBELIUS, joka lokakuun koelähtötulostaan selvästi parempi.

A) 3, 6 B) 8, 2, 4, 7, 5, 1

Lähtö 2

6 OUTFIELD KELLY nousi Oulussa 2. sisältä päätöstuhannen alussa pitämään johtavan rinnalle tempo. Vauhti kiihtyikin peräti 1.16-lukemiin, mutta sitten Outfield Kellylle tuli laukka. Ville Pohjola pelasti vielä nelosrahat, mutta nyt voi olla ykkössijan vuoro. Lähtö on tammalle erityisen sopiva.

5 PEPPERMINT BETTY oli samassa lähdössä paras. Marjut Eero pääsi kätevästi etenemään aina johtavan kantaan, josta valjakko kellotti koko kirilenkin alle 1.17-vauhtia. Suoritus oli mainio, mutta aina juoksu ei mene yhtä sujuvasti. Suosikkipari tuntuu melko tasaveroiselta keskenään, mutta Outfield Kelly saattaa olla vähemmän pelattu.

2 LE WILDGRITTER on kisan jokerikortti. Ruunan suku on kohdillaan, jonka lisäksi hevosen olemus koelähdössä jätti mukavan vaikutelman. Toki uran alkun suoritustaso on vielä arvoitus, mutta kokeen perusteella kehityspotentiaalia on lyhyessä ajassa paljon. Esimerkiksi keulaan päästessään takamatkalaiset joutuvat tekemään töitä ohittaakseen ruunan.

A) 6, 5, 2 B) 7, 8, 1, 3, 4, 10, 11, 12, 9

Lähtö 3

6 ANAHEIM KEMP tekee paluun radoille reilun kolmen kuukauden tauolta. Maria Kurttila ei tuo kärppää kisapaikalle keskenkuntoisena, joten siinä mielessä tauosta ei tarvitse olla huolissaan. Lähtökin on sopiva, joten Anaheim Kempillä on hyvä sauma loistaa. Ruuna on toki varsinkin vanhemmiten ollut montéssakin hieman riippuvainen kirinajoituksesta.

1 GUILTY PLEASURE palasi Torniossa radoille vahvalla suorituksella, vaikka kaveri kuittasikin kirisuoralla ohitse. Guilty Pleasure pystyy nostamaan vielä tasoaan, jolloin ainakin kaksarisija on mahdollinen. 4 ZULTANIO on tallikaverina isompi arvoitus. Se aloitti kärrylähdössä varsin lupaavasti, ja nyt nähdään, miten Zultanio pelittää selästä. Peli on syytä pitää minilähdössä kapeana.

A) 6 B) 1, 4, 5, 2, 3

Lähtö 4

6 KULTASEPPÄ tuli Ylivieskassa hänniltä lujaa maaliin, mutta niin tulivat kaveritkin, eikä sijoitus kerro kaikkea ruunan suorituksesta. Edellisessä kisassa ei menty yhtä kovaa lopussa. Tulloin ruuna rymisteli yli kierroksen kirillä ulkoratoja pitkin vakuuttavaan voittoon. Vastus on Rovaniemellä sopivampi kuin viimeksi, joten Kultasepän pitäisi ehjällä suorituksella hoitaa homma kotiin.

2 VÄYLÄNVARREN HETA on kisaan kotiradan toivo. Se on saanut kauden alkuun kaksi kisaa alle, eikä huippukunto ole enää kaukana. Aarne Ranta pyrkii varmasti ajamaan heti alkumatkalla eteenpäin, jotta takamatkalaiset eivät saisi tammaa ilmaiseksi kiinni. 1 KAIRAN KIPINÄ pyrkii myös pakomatkalle. Jos hevosella on hyvä päivä, voi Ville Pohjolan ajokki siinä monen yllätykseksi myös onnistua.

7 TOIVOTULI on alisuorittanut. Jos se pystyy palaamaan edes lähelle omaa huipputasoaan, se pystyy voittamaan näitä lähtöjä. 8 KUURAPARTA on kunnossa, mutta ykkössijat ovat kiertäneet. Mikäli suosikille tulee esimerkiksi laukka, muuttuu lähtö täysin ympäripyöreäksi.

A) 6 B) 2, 1, 7, 8, 4, 9, 3, 10, 11, 5

Lähtö 5

4 NEHEMIAH lähtee voltista terävästi matkaan. Lisäksi ruuna on paras vapaalta radalta, joten Ville Pohjolan taktisia ajatuksia ei tarvitse arvailla. Toisaalta ruuna tuskin on niin nopea, että se pääsee ilman kaverin apua kärkeen.

3 PEPPE ROC on tuo hevonen, joka avaa voltista myös kovaa matkaan. Sille on tarjottu selkäjuoksuja, joten todennäköisesti Petteri Joki antaa vetotyöt Nehemiahille. Peppe Roc saattaa silloin tulla kirissä ohitse, sillä se teki Torniossa todella rehdin kirin ulkoradoilla, mikä ei ole sille välttämättä jokapäiväistä.

6 STAY ALERT on takamatkan vaarallisin. Ruuna pinkoi Torniossa sen minkä jaloistaan pääsi, mutta ei vain kovauhtisessa kisassa ehtinyt totosijoille. Nyt matkaa on vähän enemmän, ja Stay Alert pystyy nousemaan mukaan voittotaistoon. Kolmikon lisäksi seurataan, miten kotiradan 9 MONEYKEEPER suorittaa pitkältä tauolta.

A) 4, 3, 6 B) 2, 9, 5, 1, 7, 8

Lähtö 6

8 FIFTH AVENUE VICE palasi tauolta radoille hienossa kunnossa. Se meni johtavan rinnalta 1.16-tuloksen, mutta Zola Soft oli sinä päivänä keulasta ohittamaton. Fifth Avenue Vice saattaa terävöityä vielä selvästi. Niin pitääkin, sillä vastus on kova ja paikka hankala. Ruuna on silti niukka suosikki.

7 TORRENT D’INVERNE on luokaltaan kenties kisan paras. Se on meneväistä sorttia, jonka vuoksi suoritusta varsinkin tauolta on hankala arvioida. Näissä sarjoissa on jo niin hyviä vastustajia, että energisyys saattaa maksaa ykkössijan loppumatkasta. Ruunalla tuskin pystytään hakeutumaan selkiin, vaan sillä taidetaan ajaa etenpäin.

2 ARISTON on samantyyppinen ruutitynnyri. Ruuna on toki ollut useaan kertaa rauhallinen päästyään kärkeen, mutta nyt kiihdytys on mielenkiintoinen, kun ulkoa tulee taatusti painetta heti alkumatkasta. Ariston taitaa juosta keulassa tai 2. sisällä, ja molemmista juoksupaikoista se on vaarallinen lopussa. Etukengät saatetaan nyt ottaa vielä pois.

9 DIAMOND LORD ja 10 TORTE LINI kuuluvat peleihin juuri mahdollisen ylivauhdin vuoksi. Molemmat ovat luokaltaan sellaisia tekijöitä, että pystyvät kyllä rankaisemaan, jos siihen annetaan mahdollisuus. Lähtö onkin kärjen osalta ilahduttavan hyvätasoinen.

A) 8, 7 B) 2, 9, 10, 1, 6, 4, 5, 3

Lähtö 7

9 SMURFIINA on mielenkiintoinen uusi nimi Lapissa. Hevonen oli syksyn viimeiseen starttiinsa kipeä, joten hevosen luokasta saa paremman kuvan aikaisemmista suorituksista. Ne olivat kerta toisensa jälkeen mainioita, joten tamma on heti kauden avauksessaan lähellä. Kemijärvellä ei tosin olla päästy ajamaan läpi talven ihan toivotusti, joten Toto4-pelissä pitää huomioida muitakin.

1 ALL WILD DREAMS nosti osakkeitaan rajusti rikkomalla kuparin Oulussa. Se puolusti rajussa avauksessa keulapaikkaa, ja kesti maaliin saakka ykkösenä. All Wild Dreams pyrkii paalupaikalta uusimaan temppunsa volttilähdössä. Vielä ei ole täyttä varmuutta hevosen tasosta pidemmällä otoksella, joten siksi viisivuotias on näissä vihjeissä haastajan roolissa. Radalla se lienee eniten pelattu.

6 EVEN JOHNNY teki Torniossa riskin suorituksen. 3 MORNING GLORY pyrkii keulaan tai kärjen taakse. Molemmista asetelmista se pystyy taistelemaan ihan kärkisijoista. Lähtä pelataan korkeintaan neljän merkin taktiikalla, sillä muiden pitää parantaa paljon otteitaan voittaakseen lähdön.

A) 9, 1 B) 6, 3, 10, 12, 13, 5, 8, 2, 4, 11

Lähtö 8

8 BLAZE BELUGA joutui Keskisessä tekemään töitä keulapaikan eteen. Suoritus oli urhea, vaikka kaveri olisikin todennäköisesti ilman laukkaa tullut niukasti edelle. Blaze Beluga pystyy vielä parantamaan otteitaan paljon, mutta toki takarivin sisäradalta ei ole yksinkertaista päästä esimerkiksi viime kerran tapaan kärkeen.

1 IVAR JOURNEY on Uumajan perusteella riittävän hyvässä kunnossa voittaakseen lauantai-illan kisan. Sen vauhti riitti alussa sisäradalta paikkaan 3. sisällä, josta hevonen tuli 14,7-tuloksella juosten maaliin. Ivar Journey ei ole voltistakaan mikään rakettiavaaja, ja sisäradalta on omat riskinsä jäädä alussa hitaaksi. Jos hevosella kovasti panostaa, laukkariski nousee.

7 CALLELA LIONEL kangistui Torniossa ylikovaan avaukseen. Se oli täysin ymmärrettävää, joten ruuna on tasaisemmalla vauhdinjaolla mahdollinen menestyjä, mutta suosikkipari vaikuttaa todella kovalta. Callela Lionel saattaa kuitenkin napata kärkipaikan haltuunsa, jolloin ruuna pystyy venymään pitkälle.

3 MIC MAN palaa tauolta. Tarmo Kyrö painottaa, että alla on vasta muutama hiitti, eikä sen suurempia odotuksia ole. Silti hevosen luokan tuntien Mic Man voi yllättää valmentajansa positiivisesti. 12 FIONA MEARAS yllätti Torniossa. Takaa hänniltä tempun uusiminen olisi edelleen ainakin pieni yllätys.

A) 8, 1 B) 7, 3, 12, 2, 11, 6, 5

Lähtö 9

9 PÄRTTYL jyräsi Torniossa upeasti ykköseksi. Alkumatkalla se joutui väistelemään laukkaavia ja kirissä oli hitaampia tiellä. Suoritus oli kokonaisuutena kympin arvoinen. Viime kaudesta rima on noussut paljon, joten ykkössijaan kaiken pitää onnistua.

4 TUTUKS on päivän vinkki. Se teki tipsiesityksen Oulussa, jossa laukka 3. ulkoa 1. takasuoralla vei todennäköisesti Toto75-lähdössä todella hyvän sijoituksen. Tutuks tuli vielä juosten maaliin, ja kisa alla edes voitto ei saa yllättää ketään.

8 PIKKU-RYTI on rutinoitunut Toto75-tason hevonen, eikä sitä saa aliarvioida. 12 RAPPODINA nitisti Pikku-Rytin edellisessä Rovaniemen kohtaamisessa. 2 LEIJAN LIITO ja 3 TARUN TUHKIMO yrittävät kahdestaan paalulta pakomatkalle. Molemmat kilpailevat kovassa kunnossa.

A) 9, 4 B) 8, 12, 2, 3, 10, 11, 5, 6, 13

Lähtö 10

2 SANDERLING MEWS teki ison vaikutuksen Skellefteån voitossaan. Se ampui kärkeen, veti tasaisen reipasta ja loppusuoralla hevonen irtosi muista. Henry Flink sai keskittyä tuulettelemaan kyydissä. Samanlaisena ruuna voittaa taas.

3 SPOTLIGHT on palannut tauolta kahdella kelpo suorituksella. Ruuna saattaa olla taas astetta terävämpi, jonka lisäksi lähtö on aikaisempaa hieman sopivampi suosikki poislukien. Spotlight ottelee ainakin totosijasta, ja voi hyvinkin vahvana lopuntulija taistella jo voitostakin.

5 MR HUUGO, 1 SOME COME ja 10 BUSINESS DAN menevät matkan. Mikäli kahdella suurimmalla suosikilla on epäonnea, pystyy joku haastakolmikosta ainakin kaksariin.

A) 2 B) 3, 5, 1, 10, 7, 8, 4, 11, 6, 9

Lähtö 11

13 FREDRIKSON oli alkuvuoden starteissa mainio. Epävarma se on edelleen, mutta tuoreimmassa kisassa ruuna selvisi ilman hyppyä. Voimat siltä eivät lopu ja kehityspotentiaalia on vielä paljon. Voi kuitenkin olla, että virtaa on nyt tauolta liikaa ja kertoimet ovat turhankin alhaalla.

6 SIPILÄ, 4 FRANSSIINA ja 1 LENNOKASKO ottivat yhteen jo Torniossa. Jokainen triosta teki plusmerkkinen suorituksen, eikä Fredrikson siksi pääse takamatkalta helpolla. Troikkalähdössä kannattaa lähteä rakentamaan peliä edellämainittuun nelikkoon luottaen. 14 ORALUNASTUS ja 5 VILINÄN VARMA huomioidaan peleissä seuraavana.

A) 13, 6, 4, 1 B) 14, 5, 12, 7, 10, 8, 9


Toto4-vihjesysteemit

Toto4-1: 8, 7, 2, 9, 10 (1, 6)

Toto4-2: 9, 1 + 6, 3 (10, 12)

Toto4-3: 8 + 1 (7, 3)

Toto4-4: 9, 4, 8 + 12, 2, 3 (10, 11)

Pieni systeemi 30 riviä, hinta 6,00 euroa

Suuri systeemi 240 riviä, hinta 48,00 euroa

Päivän Duo

PD-1: 8, 1
PD-2: 9, 4, 8

Yhteensä 6 yhdistelmää

Troikka, lähtö 7

9, 1, 6, 3
9, 1, 6, 3
9, 1, 6, 3, 10, 12

Yhteensä 48 yhdistelmää

Troikka, lähtö 9

9, 4
9, 4, 8, 12, 2, 3
9, 4, 8, 12, 2, 3

Yhteensä 40 yhdistelmää

Troikka, lähtö 11

13, 5, 4, 1
13, 5, 4, 1
13, 5, 4, 1, 14, 5

Yhteensä 48 yhdistelmää


Rovaniemen Ravirata Oy / Lauri Jääskeläinen