Jääskeläisen Laurin vihjeet lauantaille

Lauantai ei ole tavallinen ravipäivä!

 

Arctic Horse Race on uudenlainen ravitapahtuma. Itse ravit käynnistyvät kello 18, mutta jo kello 13-16 kannattaa tulla Mäntyvaaraan katsomaan, mitä kaikkea on tarjolla. Aikatauluista enemmän osoitteessa arctichorserace.fi

 

Raveissa ratkaistaan viikon Toto75-kierros, ja kohteissa on paljon kovia nimiä Etelä-Suomesta, ja myös Ruotsista aina Uumajasta asti. Arctic Horse Race -ajajaottelu on kerännyt Mäntyvaaraan maailman parhaista ohjastajista amerikkalaisen Tim Tetrickin ja suomalaisen Jorma Kontion. Heidät haastaa mm. Ulf Eriksson, Hans Christer Holm ja suomalaiset ohjastajavirtuoosit.

 

Tervetuloa seuraamaan raviurheilua Suomen huipulta!

 

Lähtö 1

 1. A) 3, 12, 2, 5, 4 B) 11, 7, 1, 10, 8 C) 6, 9

 

3 EGO HOSS ei ole tuoreimmissa starteissaan loistanut, mutta toisaalta raamikas ruuna on suorittanut sellaisella tasolla, mikä riittää lauantain lähdössä. Lähtöpaikka on paras mahdollinen, ja siksi nelivuotias nousee tasaisessa kisassa rankingin kärkeen.

 

12 QUANTUM OF DREAM palaa tauolta pikamatkalla heikolle lähtöpaikalle. Vauhtikestävä ruuna olisi eturivistä ollut perusteltu suosikki, mutta lähtökohdat tuovat paljon riskitekijöitä matkaan. Quantum Of Dream on ennenkin ollut hyvä pitkällä starttivälillä.

 

2 NEHEMIAH saa taakseen Antti Teivaisen, ja hänellä on taatusti halu yrittää suoraviivaista keulajuoksua. Nehemiah on ehdottomasti paras vapaalta radalta, joten siinäkin mielessä aktiivinen ajo on perusteltu. Suorituksia on leimannut tasaisuus, voittostarttiensa veroisena se olisi lähellä tässäkin.

 

5 SAGREDO HANOVER oli sisäratajuoksulla Bodenissa asiallinen, ja se voi ottaa ison harppauksen eteenpäin. 4 HELLO HI saa taakseen Tim Tetrickin, ja nopea ori on ehdottomasti kisan outsider.

 

Lähtö 2

 1. A) 11, 2 B) 1, 5, 14, 7, 3, 13, 8, 4 C) 10, 12, 15, 9, 6

 

11 LEIJAN LIITO on päivän yksi pelihevosista. Voi olla, että pakkien vuoksi ruuna ei ole kuumimpia suosikkeja, vaikka sen pitäisi olla. Leijan Liito on kehittynyt huimasti kauden edetessä, ja viimeksi se ei ollut väsynyt maalissa, vaikka matkalla ruuna ei ehkä näyttänyt voittajalta. Pienet paalut suosivat, ja tällä kertaa Ari Keränen tuskin myöhästyy voltissa, kun mukana on muitakin.

 

2 LENTO-LIISA on toki kova paaöihevonen lyötäväksi. Tamman kohdalla kysymysmerkkinä on pitkä kuljetus ja melko vähäinen menestys yhtä voittoa lukuunottamatta. Totosija on todennäköinen, mutta Leijan Liito saattaa olla loppusuoralla voitontahtoisempi.

 

Lähtö 3, Troikka

 1. A) 13, 12 B) 9, 5, 7, 8, 3, 1, 10 C) 11, 4, 2, 6

 

13 ATHLETIC BOSS on myös mainio idea paripeliin. Se saa taakseen Hannu Torvisen, eikä kaksi pakkia missään nimessä ole ratkaiseva este kärkisijojen kannalta. Voittajaa tuskin saadaan kahden hevosen paalulta, mutta kaksikko voi kuitenkin vaikeuttaa välipaalun hevosten tehtävää. Athletic Boss kilpailee edelleen huippukunnossa, ja sille on tarjolla selkiä eteen kirihetkellä. Jos selät vetävät sopivasti, nousee Athletic Boss mukaan kärkimatsiin.

 

12 TYPHOONSKY on aloittanut Kirsi Nikan valmennuksesta kahdella lupaavalla suorituksella. Ensin se oli johtavan rinnalta kakkonen, ja viimeksi kuparinen rikkoitui keulajuoksulla hyvän suorituksen päätteeksi. Melkein kaikilta muilta paikoilta Typhoonsky olisi suosikki, mutta nyt hieman kokeneempi Athletic Boss saattaa olla ensimmäisessä kaarteessa jo hengittämässä niskaan. Koska suosikit ovat haastavilla paikoilla, voi voittaja tulla myös B-hevosten tasaisesta rintamasta.

 

Lähtö 4

 1. A) 8, 3, 6 B) 2, 4, 10, 7, 1, 9, 5

 

Lähtö 5 (T75-1)

 1. A) 2, 4, 11 B) 5, 6, 8, 10, 12 C) 9, 7, 1, 3

 

2 T.REX oli Killerillä tauolta mainio, ja myös viimeksi hevonen oli tosi hyvä, vaikka totosija jäi haaveeksi. T.Rex kiri 11-vauhtia, mutta myös keulapäässä lopetettiin kovaa. Tällä kertaa lähtöpaikka on merkittävästi parempi, ja T.Rex on perushevonen.

 

4 HÖWINGS STAR tulee Uumajasta, jossa Samu Sundqvist toimii Ingemar Hultqvistin yksityistreenarina. Kaikki tallin starttihevoset ovat esiintyneet loistavasti, ja Höwings Star tuntuu ottaneen todella suuren loikan eteenpäin. Se teki viimeksi pitkän kirin ilman selkää, mikä ei olisi vuosi sitten onnistunut.

 

11 MAGNIFIK BRODDE on edellisen tallikaveri. Se on vauhtikestävä hevonen, jolle takarivi ei ole mahdottoman suuri haittatekijä. Viimeksi se juoksi jo jäädytetyllä talviradalla hokeilla, ja ruuna kuuluu mukaan kaikille lapuille. B-ryhmän hevosia kannattaa harkita mukaan isoimpiin lappuihin, sillä kisa on hyvätasoinen.

 

Lähtö 6 (T75-2)

 1. A) 2, 5 B) 9, 8, 7, 6 C) 3, 4, 1

 

2 VAPPUÄIJÄ oli pettymys Oulussa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Normaalisti ori olisi kestänyt vaativan juoksun paljon paremmin, ja otellut jopa voitosta. Vappuäijä on arvoitus, mutta hevosen pitäisi olla Antti Ojanperän mukaan nyt parempi. Asetelmat ja vastus huomioiden hevosta voi pitää suosikkina, mutta haastajakin on huomioitava.

 

5 PIKKU-RYTI sai viimeksi alussa 20 metriä etua, ja ruuna oli selvästi ennemmin maalissa. Nyt hevosen kyytiin hyppää Tim Tetrick, joka pääsee ajamaan ensimmäistä kertaa suomenhevosella. Pikku-Ryti voi saada asemat Vappuäijän takana, josta voittoisa kiri ei saa yllättää. Kisa pelataan Toto75-pelissä kahden merkin taktiikalla.

 

Lähtö 7 (T75-3, Troikka)

 1. A) 4 B) 5, 10, 9, 8, 1, 3, 11, 12 C) 7, 6, 2

 

4 PERFECT RAINMAKER kiri Vermossa parijonosta hienolla tyylillä voittoon. Hevonen on ollut muutenkin uransa alussa heti tavallista kyvykkäämpi tapaus, ja Tapio Mäki-Tulokas tulee Rovaniemelle varsin positiivisin mielin. Hokit on tietenkin iso kysymysmerkki, mutta etukäteen niiden sopivuutta tai sopimattomuutta ei voi pohtia liikaa. Perfect Rainmaker jää varmaksi.

 

5 BOOGIEWOOGIE LADAY oli Bodenissa turhan paineissaan, ja se otti heti hervottoman laukan. Kisa pitää vain nollata, ja laittaa katseet tulevaisuuteen. Aikaisemmissa starteissaan ruuna on ollut kaiken aikaa hyvä, ja monipuolinen hevonen antaa keulasta kovan vastuksen myös Perfect Rainmakerille.

 

10 RANCH QUIJOTE palaa tauolta, ja ruuna ei Miika Tenhusen mukaan välttämättä ole heti valmis voittamaan hyvätasoista Toto75-lähtöä. Alkusyksyn esitykset olivat kuitenkin niin hienoja, että useampaan merkkiin Ranch Quijote pitää ottaa peleihin mukaan. Mikäli joku muu voittaa, voidaan puhua jo isommasta yllätyksestä.

 

Lähtö 8 (T75-4, T4-1)

 1. A) 9, 8, 11 B) 1, 4, 5, 7, 3 C) 6, 12, 10, 2

 

9 ALVAR HEM on yksi ehdokas jopa Toto75-varmaksi. Ruuna on nopea startista, joten se pystyy todennäköisesti hyödyntämään juoksuradan paikkansa. Toisaalta kysymysmerkkinä on keulajuoksu, joka ei välttämättä ole huumorihevoselle paras mahdollinen. Viimeksi sijoitus oli vaisumpi, mutta hevosen suoritus oli taktiikkajuoksussa vallan mainio.

 

8 PANKERI ja 11 POFORI ovat lähinnä ne hevoset, jotka pystyvät kumpikin estämään suosikin voitonjuhlat. Pasi Impolan statistiikka valmentaja on mahtava, ja Pankeri saa lisäksi kyytiinsä ajajaliigan kärkinimen Santtu Raitalan. Pofori tuli viimeksi loppua muiden tavoin kovaa, ja hevosen vire pitää. On myös mahdollista, että jompikumpi lähtee haastamaan suosikki jo matkalla.

 

Lähtö 9 (T75-5, T4-2, Troikka)

 1. A) 10 B) 5, 3, 12, 1, 8, 11 C) 6, 7, 4, 9, 2

 

10 MAS CHAMP on ansaitusti iso suosikki. Oulussa ruunan esityksessä päähuomion vei maalisuoran alun mutkitteli, jolloin hevonen piipahti sisäradan puolella. Hylkäystä ei tullut, ja itse suoritus oli muutoin positiivinen, sillä MAS Champ pystyi vielä kontraamaan ykköseksi. Takarivi ei ole este menestykselle, ja suosikkiasema on selvä, kun kaksi ennakkoon kovinta vastustajaa palaa tauolta.

 

5 MOUNTAIN HOOLIGAN nappaa keulat, jonka jälkeen korkeintaan MAS Champin selkä kelpaa eteen. Kakkossijaan on hyvänä kelpo saumat, mutta MAS Champin lyöminen tauolta yllättäisi. 3 WHISKY VOICE on kääntämätön kortti erityisesti Tim Tetrickin ajamana. Hevosen valmentaja Maarit Ollikainen kuitenkin epäilee, ettei ruuna ole heti ihan herkimmillään.

 

Lähtö 10 (T75-6, T4-3, PD-1)

 1. A) 4, 11, 5, 6 B) 3, 8, 12, 1, 9, 7, 10

 

4 SAXOI on yksi kotiradan vahvimmista valteista koko illan aikana. Ensimmäinen startti tauolta oli lupaava, ja se oli pelkästään valmistautumista tätä lähtlä ajatellen. Saxoi lähtee lujempaa kuin mitä sisäpuolelta kiihdytetään, joten keulajuoksu on täysin mahdollinen. Ruuna pystyy ilman muuta hyvänä päivänään voittamaan.

 

11 VENERDI on iso arvoitus, mutta Antti Ojanperä uskoo hyvien harjoitusotteiden perusteella Venerdin pystyvän nyt kilpailemaan omalla tasollaan. Kuopion kisan jälkeen ruuna kävi kipeänä, joten se kisa pitää vain unohtaa. Esimerkiksi edellisessä Bergsåkerin kisassa Venerdi laukkasi alkuun, mutta nousi vielä hienosti neljänneksi.

 

5 DIABLO SISU voi saada paikan 2. sisältä, josta ruuna on taistelussa kaksarisijasta. Diablo Sisu onkin ennakkoon mielenkiintoisin ideahevonen. 6 GOLD NARVA on ollut pittkään mainio, mutta rajallinen lähtönopeus tuo usein raskaita reissuja mukanaan. Varsinkin vauhtijuoksussa ori on kuitenkin valmis vaikka voittamaan.

 

Lähtö 11 (T75-7, T4-4, Troikka, PD-2)

 1. A) 5, 2 B) 3, 4, 6, 8 C) 7, 9, 1

 

5 JOSVEIS on vahvin ehdokas Ice Kingiksi. Ruunan syksy on ollut yhtä menestyskulkua, ja kaikki merkit viittaavat huikeaan talvikauteen. Antti Ojanperä vahvistaa, että pidemmästä starttivälistä huolimatta Josveis tulee viivalle huippukuntoisena. Ruunalle on etua siitä, että toinen pelihevosiin lukeutuva hevonen on samalla myös tallikaveri.

 

2 EVARTTI ottaa hyvin todennäköisesti ensimmäiset keulat, ja sen jälkeen vain Josveis on hevonen, jolle Jorma Kontio kärkipaikan luovuttaa. Mikäli käsikirjoitus toteutuu, on Evartti oikeastaan se hevonen, jolle Josveis voi normaalina hävitä. Evartin tehtävä on selvästi kovempi kuin Oulussa, jossa se toki voitti lopulta varmasti.

 

3 MYR FAKSEN laukkasi viimeksi voittonsa päätössatasella. Se oli nappireissun jälkeen kirinyt jo muiden edelle, mutta sitten ravi katosi. Oriilla on niin paljon kilometrejä takana, että sen pitäisi päästä juoksemaan mielellään sisärataa. Voi olla, että Evartin ohi ei ole mitään asiaa alussa ja toisaalta Josveis ei anna kiritilaa, jos Myr Faksen pääsisi sen taakse. Keulapaikalta norjalaishaastaja ei ole tehnyt täyttä totta.

 

4 SJÖ VINN voi yltää nappireissulla jopa kaksariin, mutta ainakin sen voitto yllättäisi. 6 METKUTUS ja 8 KOSKELAN AKSELI tulevat kysymykseen vain siinä tapauksessa, että suosikit alisuorittavat tai niillä on muutoin epäonnea.

 

 

Toto75-systeemit

 

Toto75-1: 2, 4, 11 + 5, 6, 8, 10, 12 (9, 7)

 

Toto75-2: 2, 5 (9, 8)

 

Toto75-3: 4 Perfect Rainmaker (5, 10)

 

Toto75-4: 9, 8 + 11 (1, 4)

 

Toto75-5: 10 MAS Champ (5, 3)

 

Toto75-6: 4, 11, 5, 6 + 3, 8, 12, 1, 9, 7, 10 (4, 11)

 

Toto75-7: 5, 2 (3, 4)

 

Pieni systeemi 96 riviä, hinta 4,80 euroa

 

Suuri systeemi 1056 riviä, hinta 52,80 euroa

 

 

Päivän Duo

 

PD-1: 4, 11, 5, 6

 

PD-2: 5, 2

 

Yhteensä 8 yhdistelmää

 

Troikka (Lähtö 3)

 

13 Athletic Boss

12, 9, 5, 7, 8, 3, 1, 10

12, 9, 5, 7, 8, 3, 1, 10

 

56 yhdistelmää

 

Troikka (Lähtö 7)

 

4 Perfect Rainmaker

5, 10, 9, 8, 1, 3, 11, 12

5, 10, 9, 8, 1, 3, 11, 12

 

56 yhdistelmää

 

Troikka (Lähtö 9)

 

10 MAS Champ

5, 3, 12, 1, 8, 11

5, 3, 12, 1, 8, 11

 

30 yhdistelmää

 

Troikka (Lähtö 11)

 

5, 2

5, 2, 3, 4, 6, 8

5, 2, 3, 4, 6, 8

 

40 yhdistelmää

 

Pelionnea!

 

Lauri Jääskeläinen ja Rovaniemen Ravirata Oy